’’Cosplayssa on negatiivisia tunteita, ja Coneissa unen, veden ja ruoan määrän vähäisyys on läsnä, mutta silti sitä tekee onnellisena ja matkustaa 8 tuntia junalla aamuvarhain’’
Oululainen 25-vuotias Henriikka Alapudas eli Hencosplay on monelle tuttu kasvo cosplay- tapahtumissa. Hän on aloittanut Cosplayn 11-vuotiaana ystäviensä innoittamana. Alapudasta viehättää cosplayharrastuksen monipuolisuus. ’’Parasta on se, että saa uppoutua omiin lempiahmoihin sekä pääsee leikkimään eri rooleilla,’’ hän mainitsee. Cosplay- harrastuksessa pääsee harjoittelemaan erilaisia kädentaitoja mm. ompelun, askartelun ja maskeerauksen muodossa. Alapudas mainitsee tekevänsä cosplay- asut itse. Cosplayn mukana tulee myös negatiivisia tunteita. Harrastus vaatii itseltään paljon, ja Alapudas kertoo olevansa huono aikatauluttamaan cossien teon eri vaiheet. ’’Siitä tulee ristiriitaa. Tavoitteet ovat korkealla, mutta realistinen aikataulu ei riitä,’’ hän sanoo.
’’Parin päivän sisällä menin vajaasta 2000 seuraajasta yli 10 tuhanteen’’
Sosiaalinen media ja cosplay menee käsikädessä eteenpäin. Henriikka on aloittanut some sisällön tuoton korona aikana 2020. Sitä ennen hän silloin tällöin julkaisi yksin ja ystävien kanssa sisältöä Instagram sovellukseen. Korona aikana hän teki aktiivisesti sovellukseen TikTok cosplayvideoita. Hänellä oli muutamia videosarjoja, jotka saivat isoja näyttökertalukuja ja tämän myötä hänen seuraajalukunsa nousivat päivissä kymmeneen tuhanteen. Alapudas kertoo korona aikana TikTokin olevan keino, missä tuoda luovuus esille. ’’Korona aikana ei ollut oikein mitään missä tuoda esille omaa luovuuttaan ja ilmaista itseään,’’ hän kertoo. Videoiden teon hän lopetti, sillä niiden teko meni usein ylisuorittamiseen. Hän haluaa päästä ylimääräisestä stressistä eroon ja muistuttaa itseään, että tekee cosplaytä omaksi ilokseen.
Hän kertoo saaneensa ystäviä ympäri maailmaa Some- uransa aikana. Korona aikana hän sai ystäviä mm. Yhdysvalloista, Puolasta ja Australiasta. Hän sanoo löytäneensä somesta oman pienen yhteisön.
Sosiaalisesta mediasta löytyy myös varjopuolia. Ylisuorittamisen, perfektionismin ja stressin lisäksi vihakommentit kuormittavat tekijöitä. Alapudas kertoo, ettei hän ole saanut hirveästi vihakommentteja. Hän on yrittänyt ohittaa ne, mutta kertoo niiden vaikuttaneen häneen. Hän puhuu somen negatiivisena puolena tietyn imagon ylläpidon. Kun tuottaa materiaalia sosiaaliseen mediaan, on hän todella tietoinen omasta ulkonäöstään ja sen täytyy näyttää täydelliseltä. Oma keho on se työkalu, mitä hän käyttää.
Hän kertoo some julkaisun prosessin olevan pitkä. Siinä täytyy muistaa useita eri asioita.
Cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä

Alapudas kertoo käyneensä vuonna 2024 kymmenessä eri conissa. Pääosin hän matkustaa ympäri suomea conien perässä, mutta hän kertoo käyneensä nyt myös Ruotsissa. Hän haluaisi käydä testaamassa ulkomailla coneja, sillä conikulttuuri on siellä hyvin erilainen. Hän sanoo tykkäävänsä matkustaa coneihin, vaikka se pohjoisesta onkin raskasta pitkien välimatkojen takia. Hän kertoo ystävien olevan isoin tekijä omaan jaksamiseen. Coneissa tunnelma on niin uniikki. Hän kertoo, ettei tiedä missään muussa tapahtumassa olevan sellaista fiilistä mitä hän kokee coneissa olevan. ’’Olemme kaikki hiukan erilaisia ja tykätään ei niin tunnetuista jutuista. Se luo yhteisöllisyyttä ja pian hoksaa, että hei tää ei ookkaan niin outoa!’’ hän toteaa.

Alapudas on sanojensa mukaan esiintyjä by heart. Coneissa hän pääsee esiintymään ja pitämään ohjelmia. Esiintyminen on hänelle elämänehto. Hän on osa idoliryhmää Nordic Muse sekä Burleski ryhmää Nordic Cosplay Cabaret. Hän on ollut myös eri yhteistyöprojekteissa mukana. Hän kertoo esiintymisen olevan pääosin tanssia, mutta lähes jokaisessa heidän esityksissä on myös näyttely ja sketsi osana.
Burleskin kautta hän on päässyt tekemään ihan erilaisia esityksiä. Hän esiintyy silloin soolona ja saa päättää kaikesta itse. Hahmosta, koreografiasta, musiikista yms. ja siinä on suuri vapaus, jonka hän kertoo virkistävän. Yhteistyöesityksissä hänestä on mukavaa päästä työskentelemään oman ryhmän ulkopuolelta eri tanssijoiden ja cossaajien kanssa.
Henriikka on tanssinopettaja ja tykkää ohjeistaa. Coneissa hänen ohjelmansa ovatkin pääosin sellaisia, missä hän saa ohjata ihmisiä. Luentotyylisiä ohjelmia hän harvoin pitää, mutta kertoo niitä mielellään ideoivansa. Hänen ohjelmansa keskittyy usein Genshin Impact pelin aiheisiin miitteihin, visoihin ja peleihin. Esiintyminen on hänelle ryhmätyötä, ohjelmat omaa toimintaa. Parasta ohjelmanpidossa on hänen mielestään se, että saa jutella omista mielenkiinnonkohteista. Se tapahtuu tiettynä aikana niin hän sanoo pystyvänsä vain keskittymään tiettyyn aiheeseen. Isona plussana hän mainitsee lippukaaoksen välttämisen. Nykyconit ovat menneet siihen, että kaikki liput menevät hetkessä.
Coneissa hän kertoo kehon olevan koetuksella. Usein ruoka, vesi ja uni jää vähäiselle, joka aiheuttaa conin jälkeisen ’’conidarran’’ eli väsymystilan. Koska tapahtumat ovat isoja, niin harrastajilla on tullut oma nimi tapahtuman jälkeiselle sairastumiselle, conirutto. ’’Cosplay ilman tuskaa on teeskentelyä,’’ Alapudas naurahtaa.


Kuvat: Mel Anias
Artikkeli: Mel Anias