GIF Cycler Embedded GIF

Esteratsastus – vauhtia, taitoa ja luottamusta

Esteratsastus – vauhtia, taitoa ja luottamusta

Esteratsastus on laji, joka yhdistää vauhdin hurman, teknisen taidon ja ainutlaatuisen yhteistyön hevosen kanssa. Monille se on intohimo, joka alkaa jo lapsuudessa – kuten myös tämän artikkelin haastatellulle Nina Leskiselle, joka on ollut hevosten kanssa tekemisissä pienestä tytöstä asti.

Vaikka opiskeluaikana Nina piti taukoa hevosharrastuksesta, rakkaus nelijalkaisiin ystäviin ei koskaan kadonnut. Opintojen jälkeen hän palasi hevosten pariin ja osti oman hevosen. Ninan nykyinen hevonen on nimeltään Laku ja hän on noin kymmenvuotias luottoratsu, jonka kanssa esteratsastuksen maailmaa valloitetaan yhdessä.

Esteratsastusta Niina on harrastanut noin seitsemän–kahdeksan vuotta. Laji kiehtoo erityisesti vauhdin, haastavuuden ja jatkuvan oppimisen vuoksi. Mutta ehkä kaikkein palkitsevinta on yhteistyö hevosen kanssa:

Yhteistyö hevosen kanssa vaatii luottamusta. Hevosen tulee voida luottaa ratsastajaan ja ratsastajan hevoseen. Vasta silloin yhteistyö todella toimii.

Jokainen ratsastuskerta alkaa huolellisella valmistelulla. Hevonen harjataan, varusteet asetetaan oikein ja eläin lämmitellään ennen varsinaista ratsastusta. Myös loppuverryttelyllä on tärkeä rooli hevosen hyvinvoinnissa, erityisesti esteratsastus vaatii huolellisen loppuverryttelyn. Ratsastukseen kuuluu lisäksi ruokinta, karsinan siivous ja hevosen yleisestä terveydestä huolehtiminen – kyseessä on kokonaisvaltainen harrastus.

Hevosharrastus ei katso ikää eikä vaadi omaa hevosta. Tallille voi tulla vaikka vain hoitamaan hevosia, taluttamaan tai tutustumaan lajiin maasta käsin. Esteratsastus sen sijaan vaatii enemmän: rohkeutta, määrätietoisuutta ja ymmärrystä siitä, että kehitys tapahtuu pikkuhiljaa.

Loukkaantumisriski on olemassa, mutta turvallisuus on aina etusijalla. Varusteet, ratsastustekniikka ja hevosen tuntemus auttavat vähentämään riskejä.

Esteratsastuksessa ei riitä, että esteet ylittyvät – niiden ylityksen pitää myös näyttää hyvältä. Alemmissa kilpailuluokissa käytetään taitoarvostelua, jossa arvostetaan erityisesti kaunista, sujuvaa ja hallittua ratsastusta.

”Kovalla rytinällä ei pääse – vaan pitää olla kaunista, tasapainoista ratsastusta sekä hevosta kunnioittavaa ratsastusta. ” Niina summaa.

Ratsastus on monelle myös tärkeä henkireikä:

Ratsastaessa unohtuu päivän huolet ja saa mielen rauhoittumaan. Hevonen ei arvostele tai kysele, vaan on tässä hetkessä. Siksi ratsastus toimii monelle vastapainona kiireiselle arjelle ja stressaavalle työlle.

Kuvat: Milla Lyytinen (Näyttökuvat videosta)
Videon ohjaus, editointi ja kuvaus: Milla Lyytinen, Avustaja; Anne Romppainen
Artikkeli: Anne Romppainen

  • Tatu Auvinen – Oululainen media-alan osaaja

    Tatu on Oululainen nuori, jolla on laaja kokemus eri media-alan osa-alueista, olipa kyseessä ääni, kuva tai visuaalinen suunnittelu, Tatu osaa sen. Monitaituri Tatu Tatulla on taitoa vähän joka…

  • Nosework

    Tein näyttötyöni nosework nimiestä koiraharrastuksesta. Haastattelin työhöni Tiia Lyytistä.  Noseworkin päämääränä koiralle on etsiä ja merkata määrättyä hajua. Ohjaajan täytyy siis seurata koiran eleitä mahdollista merkkaamista varten ja ohjata…

  • Jonna Taikatie – Unelmatyönsä luova rakentaja Ylivieskasta

    Ylivieskassa asuva Jonna Taikatie on nimensä veroinen. Hän kulkee taianomaista polkuaan, jota luovuus valaisee. Vuosien tauon jälkeen elämään palannut taide ei ole Jonnalle vain ilmaisun väline, vaan syvästi…

  • Göreme Höyhtyä

    Göreme-ravintoloiden tarina alkaa Marmarisista Hasim Cevirel työskenteli hotellien ja ravintoloiden parissa Marmarisissa, Turkissa, kunnes muutti Suomeen vuonna 1992. Kolmen opiskeluvuoden jälkeen hän siirtyi ravintola-alan yrittäjäksi juuri sopivaan aikaan…

  • Kummacon

    kummacon 2025

    Osallistuin Kummaconiin keväällä 2025, ja tapahtuma oli jälleen kerran vaikuttava kokemus. Kummacon on Oulussa järjestettävä ilmainen kirjallisuus- ja popkulttuuritapahtuma, joka on jo vakiinnuttanut asemansa pohjoissuomalaisessa kulttuurielämässä. Tänä vuonna…