GIF Cycler Embedded GIF

Elokuvateatteri työpaikkana

Elokuvateattereiden kasvu

Elokuvateatterit ovat olleet osa suomalaista yhteiskuntaamme jo yli sadan vuoden ajan. Suomen ensimmäinen varsinainen elokuvateatteri KINO avasi ovensa vuonna 1923 ja lopetti toimintansa vuonna 1929. Nykyään Suomessa on lähes 200 elokuvateatteria. Vuonna 2022 niitä oli 179.

Nykyään elokuvateatterit ovat hyvin digitaalisia eikä elokuvan pyörimiseen tarvitse filmi kelojen pyörittämistä tai muutakaan fyysistä tekemistä kuin painaa nappia tai ajastaa elokuvan lähdön. Kun digitaaliset suoratoisto muodot tulivat käyttöön, elokuvien hankkiminen ja katsominen onnistui helposti kotioloissa. Ennen, jos halusi katsoa elokuvan kotonaan, se piti ostaa tai käydä läheisestä vuokraamosta hakemassa elokuva, jonka halusi nähdä.

Elokuvateatteri Star

Työskentely elokuvateatterissa

Elokuvateatterissa työskentely on pitkälti asiakaspalvelua modernien laitteiden ansiosta. Työvuorot ulottuvat pääasiassa iltoihin sekä viikonloppuihin. Joten jos kaverit työskentelevät tavanomaisessa työssä, jossa vuorot sijoittuvat arkipäivän aamuille, yhteisen vapaa-ajan löytäminen on hieman hankalaa.

Kävin haastattelemassa Oulussa Elokuvateatteri Starissa työntekijää Aleksi Nykyriä työskentelystä ja mietteistä elokuvateattereita ja elokuvia kohtaan. Haastattelussa hän kertoo työn olevan todella mukavaa, kun pääsee näkemään paljon erilaisia ihmisiä ja elokuvat ovat olleet aina jonkinlainen intohimo hänelle. Työ sisältää paljon seisomista mm. siivotessa ja päästäessä ihmisiä saleihin. Nykyri on muutaman viime vuoden aikana opetellut käyttämään työhön liittyviä laitteita ja servereitä, joilla elokuvat saadaan näkymään valkokankaalle. ”Ehkä se on lopuksi yllättänyt, että kuinka simppeliä niiden käyttö on.” Vaikka elokuvateatterit ovat olleet modernisoituja yllättävän pitkään, niistä on monenlaisia olettamuksia, kuten projektorihuoneessa laitteiston valvominen ja elokuvien katsomista useita kertoja läpi.

Kuvat: Caroliina Tennivaara
Videon ohjaus, editointi ja kuvaus: Caroliina Tennivaara
Artikkeli: Caroliina Tennivaara

  • Blind Channelin vika keikka ennen taukoa

    Final Emotions Tour Blind Channel on 2013 Oulussa perustettu violent pop -bändi. He julkaisivat ensimmäisen levynsä lokakuussa 2016. Vuonna 2020 Aleksi Kaunisvesi taiteilija nimeltään tunnettu Alex Mattson liittyi…

  • OCF kollektiivi

    Pohjoisen kasvava ilmiö. Rap kollektiivi OCF, joka koostuu 6 rap artistista, DJ:stä ja muusta tausta joukosta. Monikaan ei taida tietää OCF:stä sen enempää. Kollektiivi kuitenkin luotiin jo vuonna…

  • Elokuvateatteri työpaikkana

    Elokuvateattereiden kasvu Elokuvateatterit ovat olleet osa suomalaista yhteiskuntaamme jo yli sadan vuoden ajan. Suomen ensimmäinen varsinainen elokuvateatteri KINO avasi ovensa vuonna 1923 ja lopetti toimintansa vuonna 1929. Nykyään…

  • Tarina nollasta isojen artistien kuvaajaksi

    Joona Mäki harrasti lapsena skeittaamista, jossa kantoi kameraa mukana kuvaten joitain videoita. Mäki lopulta totesi, että kameran takana olisi enemmän annettavaa. Joona alkoi kantamaan kameraa kaikkialle, joka oli…

  • Se toisenlainen grilli

    -Jäälin AG sekä uusi Lenny’s Kaakkuri ”Pyritään olemaan työpaikka, joka on vähän niinkuin toinen koti.” –Leinonen sanoo. Niko Leinonen on pyörinyt jo kauan ravintola-alan toimissa ja ensikosketus töiden…